Кметът Фандъкова представи новите лица на „София – европейска столица на спорта“ – Андреа Коцинова и Йоан Величков

16-годишната сноубордистка Андреа Коцинова и 15-годишният състезател по тенис на маса Йоан Величков ще популяризират инициативата през 2023 г. Двамата  са сред най-успешните ни млади таланти, вече със сериозни успехи и на международната сцена, надежди за добро бъдеще на българския спорт.

16-годишната Андреа КОЦИНОВА се завърна с два медала – сребро и бронз, от Олимпийския младежки европейски фестивал в Италия през януари т.г., а в последните 6 години спечели шест отличия – три от тях златни, от Младежките олимпийски фестивали на Българския олимпийски комитет. 15-годишният талант в тениса на маса Йоан Величков е с три бронза за Световната купа, два пъти пети на планетата като достигна 11-то място в световната ранглиста в своята възраст м.г. Той е сред най-перспективните таланти в своя спорт, един от малкото с пробив в азиатската хегемония.

„Благодаря на Андреа и Йоан, че с техния талант и популярност увличат младите хора и най-вече децата да спортуват. Няма по-вдъхновяващо за децата от това да видят младите български спортисти с шампионски титли, – посочи кметът на София Йорданка Фандъкова. – Те са сериозен пример за  труд, дисциплина и постоянство“ – посочи още столичният кмет. „Тази година популяризираме спортните събития с два от най-интересните напоследък за младите спортове – сноуборд и тенис на маса, които фокусират огромен интерес и са сред любимите на децата“ – заяви по време на церемонията кметът Фандъкова.

„София – европейска столица на спорта“ помага да инвестираме както в организацията на спортни събития, така и в спортната инфраструктура. За последните 7 години тя увлече стотици хиляди, за 2023 г. в Програмата са планирани 103 събития, а през следващата година градът ще бъде „световна столица на спорта. Чрез инициативата подпомагаме с директно финансиране спортните клубове, а приетите наскоро нормативни уредби дадоха възможност за скорошно възстановяване, изграждане и поддръжка на спортната база. Екипът на Фондацията е много активен и това е начин да осигуряваме повече възможности за спорт и активен живот на софиянците и гостите на града” – каза още Фандъкова.

Коцинова и Величков благодариха за оказаната чест и споделиха какво им предстои в близко време. Двамата изразиха надеждите си чрез личния пример да вдъхновят много деца да бъдат активни и да спортуват, защото спортът е здраве. В знак на благодарност към Столична община Андреа връчи на кмета Фандъкова единия от двата състезателни номера, с които спечели медали на Олимпийския младежки фестивал в Италия, а Калоян подари своя състезателна ракета, с която се нареди пети на световното първенство в Тунис.

Двамата млади таланти бяха поздравени по-късно и от председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, който е и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“. Георгиев изтъкна колко е важен примерът на младите ни надежди, които от днес се превръщат в лица на спорта в София.

На церемонията в кметството присъстваха още представителите на Фондация „София – европейска столица на спорта“ – зам.-председателят Анатоли Илиев и изпълнителният директор Дамян Диков. Сред гостите бяха и треньорите на спортистите – Виктор Жеков (баща на световната звезда в бордъкроса Александра Жекова) и Деян Георгиев, роднини и близки. Анатоли Илиев обяви, че „София – европейска столица на спорта“ ще подпомогне с по 1500 лв. младите таланти Андреа и Йоан за закупуване на така нужните им уреди за тренировки и на екипировка.

Същевременно председателят на Българската федерация по тенис на маса Стефан Китов връчи на Столична община благодарствен плакет във връзка с 90-годишнината на този спорт у нас. Китов подчерта огромното съдействие, с което общинската управа подпомага развитието на тениса на маса, особено сред младите в София.

След церемонията в кметството днес последваха десетки интервюта, снимки и селфита с талантливите спортисти. През цялата година Андреа и Йоан ще бъдат част от събитията на „София – евростолица на спорта“. На 23 април те ще са сред многото известни личности, които ще поведат колоната на традиционното Велошествие „София кара колело за по-чист въздух“ по маршрут от Народно събрание до Южния парк. След това през цялата година ще приветстват присъстващите, ще награждават призьорите и ще бъдат сред участниците в десетките активности от Програмата на инициативата.

Като лица на инициатива „София – европейска столица на спорта“, Андреа и Йоан наследяват шест изключително талантливи и обаятелни български състезатели: Християна Тодорова (художествена гимнастика) 2018 г., Александра Фейгин (фигурно пързаляне) 2019 г., Йоана Илиева (фехтовка) 2020 г., Катрин Маноилова (шорттрек) 2021, Калоян Бинев (таекуондо) и Изабела Янкова (маутинбайк) 2022 г. Всички те са сред най-обичаните и следени като поведенчески модели от младите в България.

 

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *