Лятна академия в НХА образова деца и ученици

Лятна академия за деца и ученици организира за 14-и път Националната художествена академия в София с подкрепата на Столичната община –  Календар на културните събития на СО за 2023 г. Тя ще бъде открита на 1 август в 9 ч. Ръководител на проекта е Мария Ландова, научи ДУМА от Диди Спасова, експерт връзки с обществеността на НХА.

През целия август ателиетата на Академията – вече на две локации – ще се изпълнят с пъстри цветове и творчески емоции. Тази година част от ателиетата ще се провеждат в сградата на Факултета за приложни изкуства на бул. „Цариградско шосе“ 73.

Децата, разделени в две възрастови групи – от 6 до 10 години и от 11 до 18 години, ще работят както с настоящи студенти (бакалаври, магистри и докторанти) от различни специалности в НХА, така и с алумни на Академията, завършили втора специалност „Теория и практика на художественото образование“.

Дейностите, организирани в рамките на проекта, предоставят възможност за получаване на базови знания и умения. Ще се проведат и творчески ателиета по академично рисуване, живопис, графика, скулптура, илюстрация, комикс, керамика, мозайка, витраж, икона, кукли и куклена къща, Еколандия, калиграфия, дизайн – рециклиране, анимация, декупаж, сценография, мода, текстил, куклен театър и компютърна графика за по-големите ученици.

Освен посещенията в галерии и музеи, ще се реализира и пленер „Рисуваме София“ в парковe и градски пространства. В програмата на уъркшопа са предвидени срещи с утвърдени артисти, сред които детската писателка Юлка, аниматорите и автори на комикси Пенко и Сотир Гелеви, художниците Калия Калъчева, Мина Златева и Нора Ампова. Анжела Минкова ще запознае участниците с древната арабска техниха за рисуване върху вода „Ебру“, Златка Андреева ще демонстрира създаването на ръчна хартия, Уша Цонкова ще води часове по фотография.

Творческата програма тази година е посветена на 100-годишнината от рождението на епохалния български илюстратор Любен Зидаров, илюстрирал цялата българска и световна класика за деца, като е планирана среща с неговия син Филип Зидаров – изкуствовед, и с внучката му Андрея Зидарова – възпитаничка на НХА. За по-големите участници (между 15 и 18 години) Лятната академия предлага специална програма.

В края на август ще бъдат представени на изложба най-добрите произведения, реализирани по време на проекта. Децата, взели участие в Лятната академия през целия й период, ще получат сертификат с ваучер за отстъпка от таксите за следващото издание. Специален диплом за участие ще получат децата, присъстващи на заключителното тържество.

Всички условия за участие, такси и т.н. може да се намерят в сайта на НХА. Предварително плащане на такси – на 27, 28 и 31 юли.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *