Финалистите на конкурса „Разкажи за София“ – с право да учат журналистика в УНСС

Работилница за творческо писане – Разкажи за София стартира на 17 септември, когато отбелязваме Деня на София. В този ученически конкурс  могат да се включат всички ученици от 8. до 12. клас в столичните училища.
Финалистите дванадесетокласници ще получат специална грамота за отличници, която им дава възможност да се запишат без изпит в една от двете специалности на катедра „Медии и обществени комуникации“ на УНСС – „Медии и журналистика“ и „Медия икономика“.
Член на журито ще бъде доц. д-р Стела Ангова, ръководител на катедра „Медии и обществени комуникации“, в оценяването ще участват и Светослав Иванов от БТВ, Филипа Иванова от БНТ, Марина Стоименова от Euronews, Калина Донкова от Bulgaria on Air, Неда Василева от Code Health TV и др.

Като ментор в конкурса е включен още един член на медийната катедра – гл. ас. д-р Иван Вълчанов. Ментори са също: Кристина Баксанова – журналист в БТВ, Доника Ризова – журналист, телевизионен и радиоводещ, Диана Янкулова – журналист и радиоводещ в БНР, Васил Койнарев – журналист, лектор.

Проектът се организира от фондация „Добрият пример“ и с финансовата подкрепа на Столична община.

Доц. Стела Ангова уточни, че катедрата си сътрудничи с организаторите на инициативата от много години и допълни, че това издание на конкурса е само за столичните училища.

Два месеца учениците ще развиват умения за творческо писане под ръководството на професионални ментори, доказани имена в журналистическата професия и академичните среди. В рамките на програмата на обучението е предвидено участниците да решат три творчески задачи: да подготвят есе по темата на конкурса; да напишат пътепис за интересно място, преживяване, събитие, свързано с града; да подготвят портрет на личност, свързана със София, чиято история може да служи за пример и гордост.

След като предадат своите есета, 30 от участниците в конкурса ще бъдат избрани от журито да продължат със следващите две конкурсни задачи.

Най-добрите есета ще бъдат публикувани на сайта на проекта и в медийното пространство. Учениците ще се състезават за званието „Посланик на София“ и голямата награда на конкурса.

Имената на победителя и призьорите ще станат известни на специална церемония, която ще се проведе на 25 октомври.

„Работилница за репортери“ е идеен проект на Десислава Василева, медиен и ПР експерт и създател на онлайн портала за новините на запад от София EspressoNews и Мария Маркова, гл. редактор на EspressoNews. Ученическото състезание се провежда за първи път през 2016 г. Тазгодишното издание е седмо по ред. Победителят от 2018 г. Елина Алипиева записа мотивиращо обръщение в обновеното телевизионно студио на УНСС. Най-добрите текстове на участници в различните издания са събрани в книгата „Разкажи за твоята България“.