Творби, създадени по време на пандемия

Галерия „Ракурси“ представя изложба на трима автори от младото поколение

Столичната галерия „Ракурси“ (ул. „Хан Крум“ 4А) представя произведения на трима автори от младото поколение – Деян Янев, Калия Калъчева и Константин Костов.

Изложбата „Рестарт“, в която те излагат своите работи, създадени по време пандемията или свързани с нея, е част от проекта на галерия „Ракурси“ „Изкуството като средство за преодоляване на стреса от глобалната криза“. Проектът е насочен към привличане на младежка аудитория и среща с млади представители на изкуството и техните произведения. Намерението ни е да допринесем за преодоляване на негативните последици от ограниченията, предизвикани от епидемията от КОВИД-19 и у двете страни. Желанието ни е да подкрепим и творците в периода на изолация и да подпомогнем цялостния процес на връщане към нормален живот и пълноценно представяне на тяхното изкуство пред публиката, посочва галеристката Румяна Йонева.

Деян Янев показва маслени платна и серия от рисунки, родени от живота по време на карантината. Характеризиращи се с точност и майсторство, неговите рисунки са вълнуващи, сложни, подтикващи към наблюдение и размисъл. Сюрреалистичните произведения на младия автор провокират начина на мислене и осъзнаване на света и поставят ситуациите, с които ни срещна кризата, в напълно различна перспектива.

Произведенията на Калия Калъчева, независимо дали представят интериори или екстериори, със своите лъскави повърхности и фигури от птичи поглед, създават нов вид, нереален пейзаж, отразяващ усещането на особения момент, в който живеем. Той е свързан с конкретни пространствени и времеви измерения и изразява субективни настроения, което го превръща в психологическа композиция.

Константин Костов показва серия от живописни работи, представящи инструментите, необходими за справяне с кризата – инструменти за оцеляване, изследване, разширяване. Работите му са философски, резултат от самовглъбяване. Авторът насочва своето внимание към литературата, където търси отговори на въпросите, които го занимават. Според него изолацията е довела до осъзнаване на ценността, крехкостта и уязвимостта на света и връщане към хуманното и духовното измерение.

Проектът се осъществява в партньорство с Националната школа по мениджмънт и Playback театър Storycatchers. Проектът се реализира с подкрепата на програма „Публики“ на НФК. Изложбата може да се види до 12 февруари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *