5 милиона европейци искат да останат във Великобритания

4,9 милиона искания за право на пребиваване са внесени от граждани на ЕС в британското вътрешно министерство. От тях 4,4 милиона вече са одобрени, отхвърлените са 34 000. След окончателното излизане на Великобритания от ЕС в края на миналата година, свободата на придвижване отпадна и гражданите на ЕС вече не могат да живеят и работят във Великобритания без удостоверение за право на пребиваване.

Тези, които са се намирали на територията на Великобритания и преди 31 декември 2020, имат време да внесат заявките с искане за право на пребиваване до 30 юни 2021. За тях ще важат същите права, каквито са имали и преди Брекзита. А удостоверението вече ще бъде само дигитално. Както заяви британският държавен секретар по вътрешните работи Кевин Фостър, “хартиените документи са невероятно несигурни и могат лесно да бъдат фалшифицирани”.

Какво важи за студентите?

След Брекзит много от европейските студенти във Великобритания се сблъскват с нови проблеми. Основното препятствие и за тях е разрешението за престой. Студентите от държавите членки на ЕС могат при определени предпоставки да посещават и без виза лекциите в някой британски университет – но максимално за шест месеца. За повече е нужна виза. А тя може да се вземе при следните условия: ако се докаже получено място в някой от признатите от правителството курсове, достатъчно средства за поемане на издръжката и на студентските такси, както и владеенето на говорим и писмен английски. Валидността на визата е до пет години и струва до 536 евро.

Следва обаче второто, по-голямо препятствие: финансовото. Германското икономическо издание “Виртшафтсвохе” припомня в тази връзка, че преди Брекзит европейците ползваха облекчения по две линии. Първо: разходите за семестъра в чужбина на участниците в програмата “Еразъм” (от която Великобритания излезе с излизането си от ЕС) бяха поемани изцяло, но скоро това ще приключи – финалният срок на програмата за Великобритания е 31 март 2023, информират от Германската служба за академичен обмен DAAD. И второ: младите европейци, записали цялостно следване във Великобритания, бяха третирани като британци, от тях се изискваше да платят само т.нар. такса “home fee” (намалена студентска такса), възлизаща на 10 400 евро за бакалавърска степен.

Става много по-скъпо

С началото на учебната 2021/2022 година обаче в много британски висши учебни заведения влизат в сила пълните такси – например 24 000 евро годишно за предпочитания от много граждани на ЕС университет в Единбург и 35 000 евро за една година в реномирания Оксфордски университет.

Британските университети отсега се оплакват от очаквания отлив на много студенти от континентална Европа, тъй като академичният обмен отпада, а поради пандемията се прогнозира отлив с 47 процента. Очертаващите се загуби за сектора на висшето образование са почти 2,8 милиарда евро. А ако в бъдеще заради високите такси броят на европейските студенти намалее още повече, ще се стигне до трайни щети за британските университети. /ДВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *