България е единственият пазар в ЦИЕ с ръст на инвестициите в бизнес имоти за полугодието

България е единственият пазар на бизнес имоти в шестте страни от Централна и Източна Европа, наблюдавани от консултантската компания Colliers International, който регистрира ръст на инвестициите на годишна база през първото полугодие от 196% спрямо година по-рано. Всички останали отбелязват спад с между 42% и 87%. Спрямо първото полугодие на 2021 г. обаче инвестициите в бизнес имоти в страната ни са намалели със 7%.

Офисите и търговските центрове в София продължават да предлагат най-висока доходност в региона от по 7,75%, а с доходност от 7,50% от индустриални и логистични имоти столицата е в изравнена позиция с Букурещ.

През първото полугодие наемите на първокласни офис площи в София са нараснали с 11,1%, най-високия ръст сред столиците на шестте страни от ЦИЕ, и достигат 15 евро на кв. м на месец. Те обаче остават най-ниски сред шестте изследвани страни. След София са Братислава със 17 евро на кв. м на месец и Букурещ с 19 евро на кв. м на месец.

Идентично е поскъпването и при наемите на първокласни индустриални и логистични площи, като те достигат ниво от 5,50 евро на кв. м на месец. То е по-високо в сравнение с Букурещ и Братислава, където средните цени са съответно 4,60 евро и 5,20 евро на кв. м на месец.

Наемите в търговски центрове в София запазват нивото си от 50 евро на кв. м на месец, колкото са и в Братислава, но са под равнището в Букурещ от 70 евро на кв. м на месец, сочат данните на Colliers.

Инвестиционните обеми през второто тримесечие и първото полугодие на 2023 г. в ЦИЕ са едни от най-ниските, регистрирани до момента. Делът на Полша е най-голям – около 42% от общия обем, но активността на пазара като цяло е ниска. На следващата позиция е Чехия с 34%.

„Икономическият растеж в региона на ЦИЕ-6 се забави в началото на 2023 г., като три държави – Чехия, Унгария и Полша, отбелязаха отрицателен годишен ръст на БВП от първото тримесечие на 2023 г., а икономиките на Румъния и България се разраснаха с над 2%. Очаква се този тренд на развитие на пазара в ЦИЕ да продължи поне в краткосрочен план, тъй като високочестотните показатели все още не са на нужното ниво в голяма част от страните“, коментира Силвиу Поп, директор на отдела за пазарни проучвания за ЦИЕ в Colliers.

Влиянието на високите лихвени проценти, съпроводено с повишаването на цената на риска, наред с нестабилния глобален икономически контекст, все още оказват негативно влияние върху държавите от ЦИЕ.

„Инвестиционните обеми през второто тримесечие и първата половина на 2023 г. в ЦИЕ бяха едни от най-ниските в историята. Те възлязоха на 2,02 млрд. евро през първата половина на 2023 г. и те регистрират спад с около 64% на годишна база“, коментира Кевин Търпин, регионален директор капиталови пазари за ЦИЕ в Colliers.

„Съдейки по предварителните данни, това е в съответствие с глобалния тренд. При настоящите обстоятелства, особено цената на дълга, прогнозирането на пазарната активност за остатъка от годината е предизвикателство, но според нас тя може да достигне 5 млрд. евро или повече“, допълва той.

Липсата на данни от сделки затруднява определянето на цените на инвестиционния пазар, а възстановяването му ще зависи в голяма степен от подобряването на инфлационната среда и лихвените проценти, счита Colliers. „Независимо че все още не сме наблюдавали съществени проблеми при реализирането на трансакции, рефинансирането, облигациите с наближаващ падеж, спазването на ESG стандартите, както и други специфични теми, свързани с конкретен сектор или държава, могат да окажат влияние върху решенията на инвеститорите“, допълва компанията.

Инвестициите в офис площи са намалели значително, както в световен мащаб, така и в ЦИЕ. През първото полугодие на 2023 г. те представляват едва 29,5% от общия обем в региона – резултат, сравним с този на сегмента на логистичните и индустриалните имоти. Търговските площи са се върнали на челната позиция с дял от 35% към края на полугодието с единствената сделка за над 100 млн. евро, регистрирана през второто тримесечие – за търговски център в Чехия.

През 2023 г. местните инвеститори са по-активни с дял от 59% от общия обем за региона, като 40% от него се дължи на Чехия, а 19% – на инвеститори от останалите държави от ЦИЕ. Принос към реализираните инвестиции имат и капитали от други европейски държави (14%), АПАК (7%), САЩ (5,4%) и Близкия изток (5%).

Въпреки забавянето на инвестиционния пазар през първото полугодие Colliers запазва положителни очаквания в дългосрочен план. „С оглед на геополитическите размествания, които се случват в световен мащаб, фактът, че икономиките на държавите в ЦИЕ се развиват стабилно и все още предлагат едно от най-привлекателните съотношения заплата – производителност спрямо Западна Европа, бихме казали, че всяко потенциално предизвикателство в средносрочен план предлага възможности в дългосрочен“, отбелязва Силвиу Поп.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *