ОКТОПОД АНАИТ ГРИГОРЯН

На 18 август излиза романът „Октопод“ (превод: Ася Григорова, цена: 22 лв., 352 стр.), една необичайна и обсебваща история, в която реалност и мистика виртуозно се преплитат.

 

Договорът на Александър с банката в Нагоя, където е работил, изтича и той трябва да се прибере у дома, в Русия. Но преди това младежът решава да посети малкия рибарски остров Химакаджима, където е въвлечен в сложни отношения и събития. Спокойният разказ постепенно се изпълва с динамика, напрежение и ужас, когато островът попада в смъртоносната прегръдка на силно земетресение и унищожително цунами. Авторката, Анаит Григорян, поднася странна и завладяваща история, в която реалността и мистиката са неразделни, а стилът на разказване се откроява с плътност и поетичност. Оживяват старинни поверия и съвременният японски бит, а сред основните герои някак естествено се вписва и самият остров, „заснет“ с фотографска точност в сезона на тайфуните, с неговите проливни дъждове и неразгадани тайни.

 

Руската писателка Анаит Григорян (р. 1983 г.) завършва две специалности в родния си Санкт Петербург – филология и биология, дори става доктор на биологическите науки. Ала се отдава на литературата и през 2018 г. е номинирана за наградата „Лицей“ за млади белетристи и поети. Превежда японски автори и определя японската култура като свой „втори дом“. Голямата й популярност идва с романа „Октопод“ (2021), който отразява удивителните й познания за Япония и отношението й към тази магнетична страна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *