Заплатата от $900 000 може би наистина е тук

Американските компании са в разгара на набиране на AI специалисти, като някои от тях са готови да плащат заплати, близки до седемцифрени суми, за да наемат най-добрите таланти, пише в анализ The Wall Street Journal.

Компании от все повече индустрии – от развлечения до производство – искат да се възползват от потенциала на изкуствения интелект, като ухажват експерти в областта на данните, машинното обучение и други квалифицирани кадри, които биха могли да участват във внедряването на AI технологията.

Заплатата като бойно поле
Осъзнавайки, че търсените специалисти по изкуствен интелект получават по няколко предложения за работа накуп, много компании обявяват шестцифрени заплати заедно с бонуси, включително акции, за да привлекат опитни хора, казват експерти по подбор на персонал.
Платформата за онлайн запознанства Hinge, част от Match Group, рекламира позицията вицепрезидент по изкуствен интелект, която идва с основна заплата от $332 000 до $398 000 годишно.
Позицията вицепрезидент на звено AI и машинно обучение в Upwork, която управлява пазар за служители на свободна практика и други професионалисти, идва с годишна заплата от $260 000 до $437 000.
Междувременно старши мениджър по приложни науки и генеративен AI в Amazon може да поиска заплата от $340 300, посочва още WSJ.
Бил Макдермот, главен изпълнителен директор и председател на технологичната компания ServiceNow, обмисля друга стратегия: придобиването на малки компании, които имат AI изследователи, специалисти по данни и други експерти. ServiceNow придоби Element AI през 2020 г., а наскоро купи и друга компания за AI – G2K.
AI талантите се намират трудно, не само защото са скъпи. Всъщност те избират компанията, а не тя тях, по думите на Макдермот. „Те искат да се присъединят към компания, в която не само могат да просперират финансово, но и да работят върху неща, които наистина ги вдъхновяват.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *