Големият рестарт на Adidas за Олимпийските игри

Надпреварата между големите играчи в индустрията за спортни облекла е в разгара си много преди оставащите броени месеци до Олимпийските игри в Париж.

Един от гигантите обаче има различна стратегия – да наложи бранда в по-малки спортове като брейк, катерене, скейтборд и BMX, пише Reuters.

Става въпрос за Adidas, който след шумната раздяла с артиста Йе (известен преди като Кание Уест), сложи край на изключително печелившата линия обувки Yeezy.Сега, главният изпълнителен директор на компанията Бьорн Гулден се опитва да рестартира имиджа на марката, а едва ли има по-подходящ момент от Олимпийските игри.

Те са ключова арена за лидери в производството на спортни облекла, които харчат милиони от бюджетите си за спонсорство на спортисти, федерации и национални отбори, както и за маркетинг на събитията.

Връщането към спорта, а не към знаменитостите, е ключова част от плана на Гулден, който пое поста главен изпълнителен директор на Adidas в началото на 2023 г.

Главната му цел е да преобърне тотално концепцията на компанията – тактика, която ще бъде подложена на най-големия международен тест в Париж 2024.

„Искам Adidas отново да бъде в по-малките спортове и да е видим. Да се фокусираш само върху четири или пет най-големи спорта е, първо, твърде лесно и второ – глупаво, честно казано“, заяви Гулден в интервю в централата на Adidas в Германия.

Успешната кампания на Олимпиадата е задължителна, ако Adidas иска да си върне пазарния дял, който загуби от конкурентите си през последните 4 години, а освен това Гулден има и още една много важна задача – да възнагради инвеститорите, които възлагат големите си надежди именно на новото управление.

Акциите на Adidas, втората по големина група за спортни облекла по отношение на световния пазарен дял, са поскъпнали с повече от 50% тази година, изпреварвайки Nike и Puma, след две последователни години на загуби.

Макар че основният фокус на Adidas все още е върху големите олимпийски спортове като леката атлетика, работата в по-нишови дисциплини е предизвикателство за дизайнерските екипи и генерира идеи за по-популярни продукти като обувки за бягане, казва Гулден.

Брейкингът, който води началото си от хип-хопа, също е привлекателен за уличното облекло и лайфстайла, като същевременно предлага възможност за достигане до нови аудитории в ключови пазари като Китай, където най-новият олимпийски спорт е изключително популярен.

През юни Adidas подписа договор с китайката, известна като B-Girl 671, която е номер едно в света при жените брейкърки, но конкуренцията за вниманието ѝ е ожесточена.

Nike пък е официален спонсор на американската, японската и корейската федерация по брейк и заяви пред Reuters, че е подписала договори с 20 спортисти.

Сред подписалите договори с Adidas тази година са още състезателят по BMX Кийрън Райли, бразилската федерация по скейтборд и Полският олимпийски комитет, въпреки че Гулден заяви, че присъствието на компанията в Париж няма да е толкова широко, колкото би му се искало, тъй като договорите за спонсорство на Олимпийските игри продължават няколко години.

Като част от стремежа за привличане на по-млади хора към игрите, в Париж ще бъдат представени спортове като катерене, скейтбординг и BMX фрийстайл, които дебютираха на Олимпийските игри в Токио през 2021 г.

Макар че е трудно да се каже доколко Олимпийските игри стимулират продажбите на спортни облекла, те помагат на марките да си изградят репутация на създатели на продукти, използвани от спортистите на елитно ниво.

„Олимпийските игри са важни за тези марки от гледна точка на това да покажат технологиите си във всеки спорт“, обяснява Борис Радонди, който инвестира в спортни компании във френския мениджър на активи DNCA. „Когато тези марки забравят, че са спортни брандове, клиентът си отива. Не можеш да бъдеш само лайфстайл“, добавя той.

Puma също има запазено място сред гигантите в индустрията. Компанията се фокусира основно върху леката атлетика, където вече е инвестирала значително като официален спонсор на Олимпийската асоциация на Ямайка и подписа договор с Юсейн Болт, още когато той беше на 16 години.

„Трябва да останем съсредоточени върху печеленето на пазарен дял в тези области“, казва Ричард Тейсиер, глобален директор по марките и маркетинга на Puma.

Тази година компанията подписа договори с 35 нови атлети в различни дисциплини – от хвърляне на копие до дълъг скок.

 

Източник

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *