ЗВЕЗДНИТЕ ДЕЦА ДЕЛФИН ДЬО ВИГАН

На 4 август Делфин дьо Виган, авторката на разтърсващите романи „Силна е нощта“ и „Но и аз“, се завръща с книгата „Звездните деца“. Покъртителен роман, привличащ внимание към пораженията, нанасяни върху психиката ни от телереалността и от всички онези канали и „акаунти“, в които излагаме на показ и най-интимните страни от живота си.

В „Звездните деца“ (превод: Росица Ташева, 368 стр., цена: 25 лв.) Делфин дьо Виган пресъздава картината на едно общество, все по-доминирано от телереалностите, оказващи своето унищожително влияние върху крехката душевност на децата звезди, общество, в което всичко се продава, включително семейното щастие. На фокус е историята на две жени – Мелани Кло, успешна влогърка, овладяла всички тънкости на изкуството да печелиш последователи, харесвания, абонати… и пари в социалните мрежи, и Клара Русел, следователка, разследваща изчезването на момиченцето на Мелани – Кими, участвало в постваните в Ютюб и Инстаграм видеоклипове от живота на семейството. Писателката майсторски преминава от криминалната интрига и тънкостите на разследването към психологическото въздействие на все по-разпространените практики, които не ни оставят лично пространство и личен живот с всички произтичащи от това последствия. Както пише Льо Фигаро“, Делфин дьо Виган не разобличава, не съди, тя показва – и това прави книгата ѝ още по-въздействаща.

 

Изтъкнатата френска писателка Делфин дьо Виган (р. 1966 г.) е авторка на шест романа, удостоени с редица престижни награди. Четири от тях са издадени от ИК „Колибри“: „Силна е нощта”, „По действителен случай“, „Но и аз“ и „Звездните деца“. След като упражнява различни професии, от много години Делфин дьо Виган живее само от перото си. Изброените заглавия са свидетелство, че тя е шампион в смесването на измислица и действителност и в умението да плете смислен и дълбок разказ от изплъзващи се нишки.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *