Туризъм в инвалидна количка. Най-достъпните градове за хора с увреждания

Словосъчетанието турист в инвалидна количка е непонятно за всеки, който живее в България. У нас хората с увреждания не могат дори да излязат от домовете си, камо ли да отидат на пазар или нещо подобно. Градската среда за тях би могла да е смъртносна с всичките си разбити тротоари и 20-сантиметрови бордюри. Следващия път, когато чуете някой кмет да се похвали, че общината е купила автобуси, достъпни за хора с увреждания, запитайте се колко такива хора сте видели в градския транспорт. Автобусът може и да е достъпен за тях, но как да стигнат до спирката?
По света обаче има друго мислене и най-вече други места. Такива, които карат хората в инвалидни колички не само да не мислят дали могат да си счупят главата на някой бордюр, а и да привличат туристи. Отново с увреждания и отново трудноподвиджни.
Живеещите в тези градове са осъзнали, че хората с увреждания са немалка пазарна ниша.

През 2018 г. стойността на т. нар. „лилав паунд“ в Обединеното кралство, отнасящ се до покупателната способност на хората с увреждания, е оценена на £15,3 милиарда само по отношение на разходите за туризма, пише BBC.

Същата година 27 милиона пътници с увреждания в САЩ са предприели 81 милиона пътувания и са похарчиха 58,7 милиарда долара.

Докато туризмът се възстановява от опустошенията на Covid-19, бизнес аргументът да не се изключват 1,3 милиарда души, живеещи с увреждания – една шеста от човечеството – е още по-убедителен.

Широкообхватно проучване на Valuable 500 сред 3500 хора с увреждания в пет страни – САЩ, Обединеното кралство, Австралия, Китай и Япония – относно техните навици и опит при пътуване показва и кои са четирите най-достъпни за техните нужди градове.
Сингапур
Сингапур е една от най-популярните дестинации в Азия от десетилетия. Градът се отличава с прекрасна инфраструктура, която е достъпна и за трудноподвижни хора.
Хора с увреждания могат да стигнат до всеки един вагон в метрото. Освен това персоналът е обучен да работи с хора с различни проблеми.
Достъпни са също над 95% от пешеходните пътеки, стоянки на таксита и автобусни спирки. При самите автобуси нивото на достъпност е малко по-ниско – „само“ 85%.
Но за тези, които са поставили Сингапур на едно от челните места по достъпност, има и друг важен фактор – отношението. Туристи разказват, че местните са много приветливи и правят всичко възможно гостът в инвалидна количка да се чувства добре.
Лас Вегас 
Туризмът е много важно перо за Лас Вегас. От него се формират около 20% от БВП на града при 6% на щатско ниво. Около 30% от работните места са в този сектор.
Така че всеки долар, който може да бъде спечелен от посетител, е добре дошъл. Това важи и за хората с увреждания.
В Лас Вегас могат да се намерят едни от най-достъпните хотели по света. Много от тях имат специални служители, запознати със законодателството по отношение на хората с увреждания и забраните за каквато и да дискриминация по този признак. Задачата на този персонал е да следи стриктно да не би хотелът да наруши някое от многобройните правила в областта.
Около 50% от забавленията и атракциите във Вегас са достъпни за хора с увреждания. Работещите в казината са инструктирани как да помагат и да общуват на посетители в инвалидни колички или на глухонеми например.
Някои хотели предлагат даже безплатни обучения по жестомимичен език.
За залагане по масите в казината може да се поиска съдействие от служител. Бинго се играе с карти на брайлова азбука.
Сидни 
Да, емблематичната за Сидни сграда на операта е достъпна за хора с увреждания. Но не е само тя. Същата е ситуацията с повечето атракции в града.
Асансьори са монтирани и на известния железен мост Sydney Harbour Bridge.
Хората в инвалидни колички могат да се качат и на фериботите, за тях са изградени и километри алеи около операта, както и на други места. Достъпен е и почти всеки вид градски транспорт – автобуси, трамваи, влакове. Често се налага шофьори и ватмани да помагат, но това не е проблем.
За хората с проблем със зрението масово тротоарите се павират с дактилни плочи, които са различни от останалата част от настилката и им помагат да се ориентират по-лесно. В Сидни се опитват дори да поставят информационни табели с брайлова азбука за незрящите.
Лондон
Лондон също се нарежда на едно от челните места по достъпност за хора с увреждания. 57% от участниците в анкетата гласуват за британската столица заради възможността да се посещават музеи и галерии и други културни институции.
Предоставя се и много информация за планиране на екскурзии. Има специална уеб страница, от която може да се научи коя забележителност е достъпна и откъде може да се потърси помощ.
В метрото незрящият човек също може да поиска съдействие. Служител може да го заведе до перона, за да се качи на влака. Като слезе, може отново да потърси помощ, за да стигне до изходите. В Лондон хората с увреждания могат да свалят и специално приложение с карта на най-достъпните за тях места. Това е особено полезно при планиране на обиколка или екскурзия.
Естествено, това не означава, че абсолютно всеки тротоар или улица са пригодени за хора в инвалидни колички. Но са положени максимални усилия поне най-посещаваните места да са в този вид. А това не е никак малко. Справка – София. Град, който прилича повече на джунгла, отколкото на цивилизовано място, поне що се отнася до хората с увреждания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *